II. A Monarchia népei


A többnemzetiségű országban a németeken és magyarokon kívül éltek:


- szláv népek (lengyelek, ukránok, csehek, szlovákok, szlovének, horvátok, szerbek,bosnyákok) 
- románok
- olaszok
- zsidók

Nemzetiségek (nemzeti kisebbségek) az Osztrák Császárságban

Csehországban és Morvaországban a csehek voltak többségben, Galíciában az ukránok és lengyelek. Más területeken szlovének, horvátok, olaszok éltek. 


 az Osztrák-Magyar Monarchia és népei
 Magyarország (Horvátország nélkül) és népei

Nemzetiségek (nemzeti kisebbségek) Magyarországon

Horvátok: Horvátországnak – mai szóhasználattal élve – autonómiája volt. A horvát fővárosban, Zágrábban horvát parlament működött, Horvátországban a horvát hivatalos nyelv volt. A nagyrészt horvátok által lakott Dalmácia címere hiába volt viszont benne a magyar címerben, ez a terület a birodalom osztrák részéhez tartozott, ezért nem is volt része Horvátországnak.






 Az Osztrák-Magyar Monarchia címere (bal) és Dalmácia címere (jobb)
 Dalmácia (kék mezőben három koronás leopárdfej) az osztrák és magyar címerben is szerepel, valójában az Osztrák Császársághoz tartozott. 



Németek – az ország különböző területein éltek, egyes magyarországi városokban még a 19. század második felében is többségben voltak: Temesvár, Brassó, Szeben, Sopron.

 


Szlovákok – főleg Magyarország északi részén éltek (ma ezt a területet Felvidéknek nevezzük)

Szerbek – Magyarország déli részén éltek, vársokoban is jelentős arányban (Újvidék, Szabadka, Nagybecskerek, Temesvár)





Románok – Erdélyben, a Partiumban, a Bánságban éltek, de ezen területek nagyobb városaiban számuk viszonylag alacsony volt a dualista korszak végén. 1910-ben pl. a román anyanyelvűek aránya 10% alatt volt Nagyváradon, Kolozsváron, Szatmárnémetiben, Marosvásárhelyen.

A Bánság


Etnikai szempontból a legsokszínűbb vidék a Bánság volt, ahol éltek szerbek, románok, németek, magyarok, horvátok, zsidók, szlovákok. A terület a második világháború óta fokozatosan veszíti el soknemzetiségű jellegét. Keleti része ma Romániához tartozik, nyugati része pedig Szerbiához. A Bánság fontosabb városai: Temesvár, Lugos, Resicabánya, Karánsebes (ezek ma Romániához tartoznak) Nagybecskerek, Pancsova, Fehértemplom (ma Szerbiához tartoznak)





A zsidók


A dualizmus korában Magyarország lakosságának 4,5-5%-a volt zsidó, de az ország észak-keleti részén és a városokban ennél jóval jelentősebb volt az arányuk. Kolozsváron több mint tíz, Budapesten több mint húsz százalék , a kárpátaljai Munkácson (ma Ukrajnához tartozik) pedig a népesség több mint negyven százaléka volt izraelita. A zsidók többsége népszámlálások alkalmával magyar anyanyelvűnek vallotta magát. A dualista korszak számukra felemelkedést hozott. A városokban hatalmas zsinagógák épültek. Ezeknek egy részét Baumhorn Lipót tervezte (pl. Szegeden, Temesváron, Újvidéken). De tervezett zsinagógát a zsidó származású Komor és Jakab építőpáros is (Szabadka). A zsidók aránya rendkívül magas volt az orvosok, ügyvédek, bankárok, gyártulajdonosok között.